Τα blogs γραφουν για την υπεριδρωσια:

Η υπεριδρωσία οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση

Πολύ συχνά βλέπουμε φίλους και γνωστούς μας να είναι μόνιμα ιδρωμένοι στις παλάμες και τις μασχάλες ακόμη και το χειμώνα. Γιάτι συμβαίνει αυτό;Πρόκειται για μία διαταραχή που λέγεται υπεριδρωσία, η οποία προκαλεί υπερβολική εφίδρωση και πλήττει το 1% του πληθυσμού της Ελλάδας.

Αποτελεί σημαντικότατο πρόβλημα για τους πάσχοντες καθώς είναι η αιτία μολύνσεων του δέρματος. Έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο στις κοινωνικές και προσωπικές επαφές καθώς δρα σχεδόν πάντα ως ανασταλτικός παράγοντας. Γεγονός που οδηγεί τους πάσχοντες σε κοινωνική απομόνωση.

Σύμφωνα με επίσημη Αμερικανική έρευνα οι ίδιοι οι υπεριδρωσικοί δηλώνουν ότι:

Η υπεριδρωσία τους απέτρεψε να ακολουθήσουν το επάγγελμα που θα ήθελαν σε ποσοστό 42%.

Αλλάζουν ρούχα δύο ή περισσότερες φορές την ημέρα σε ποσοστό 70%

Έχουν λιγότερη αυτοπεποίθηση εξαιτίας του προβλήματος σε ποσοστό 77% .

Έχουν εξαιρετική δυσκολία στο να δημιουργήσουν σχέση σε ποσοστό 59%.

Αισθάνονται άβολα στην πρώτη γνωριμία με κάποιον σε ποσοστό 71% τόσο πολύ που να διστάζουν να δώσουν το χέρι για χειραψία.
life2day.gr-http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2012/05/blog-post_3540.html


Τι είναι η υπεριδρωσία και που οφείλετε;

Η εφίδρωση, δηλαδή η παραγωγή ιδρώτα, είναι μια φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Τι πρέπει να κάνουμε όμως όταν ξεπερνά τα όρια;


1. Τι είναι η υπεριδρωσία;
Πρόκειται για την υπερβολική έκκριση ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς αδένες. Αφορά στο 0,6-1% του πληθυσμού και «προσβάλλει» εξίσου και τα δύο φύλα, ενώ ξεκινά κατά τη δεύτερη ή τρίτη δεκαετία της ζωής μας. Ανάλογα με το πού εντοπίζεται, μπορεί να είναι εστιακή (παλάμες, πέλματα, πρόσωπο, μασχάλες) ή γενικευμένη (σε όλο το σώμα).

2. Ποια είναι τα αίτιά της;
Η υπεριδρωσία μπορεί να είναι:
-Πρωτοπαθής ή ιδιοπαθής: Το 1/3 των περιπτώσεων οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες, οι οποίοι αφορούν στη δυσλειτουργία του κεντρικού συμπαθητικού νευρικού συστήματος στον υποθάλαμο.
-Δευτεροπαθής: Συνδέεται με ενδοκρινικές ή μεταβολικές διαταραχές (υπερθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης, εμμηνόπαυση), φάρμακα κ.ά.
-Γευστική ή προμηκική: Λανθασμένη σύνδεση των αυτόνομων νευρικών ινών ύστερα από εγχείρηση, τραύμα ή νοσήματα του παρωτιδικού αδένα.

3. Να πάω στον γιατρό;
Κάθε διαταραχή της εφίδρωσης καλό είναι να διερευνάται. Ο γιατρός θα συστήσει εργαστηριακό έλεγχο εφόσον υποπτευθεί ότι είναι δευτεροπαθής. Για την εστιακή διαταραχή ωστόσο δεν απαιτείται ειδικός παρακλινικός έλεγχος (συνήθως γίνεται το τεστ αμύλου-ιωδίου του Minor με το οποίο εντοπίζονται τα σημεία με αυξημένη παραγωγή ιδρώτα).

4. Πώς θεραπεύεται;
-Στη δευτεροπαθή υπεριδρωσία αρκεί η θεραπεία του αιτίου της.
-Στην εστιακή υπεριδρωσία η αντιμετώπιση περιλαμβάνει είτε γενικά μέτρα (ελαφρά ένδυση, δροσερό περιβάλλον, πρόσληψη υγρών) είτε ειδικά. Τα τελευταία μπορεί να περιλαμβάνουν τοπικά σκευάσματα με άλατα αλουμινίου σε συγκέντρωση 10-25%, άλατα ζιρκονίου, φορμαλδεΰδη κ.ά. ή συστηματική αγωγή με αντιχολινεργικά, ανταγωνιστές ασβεστίου και ηρεμιστικά. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες επεμβατικές μέθοδοι όπως:
-Ιοντοφόρηση: Εισαγωγή ιόντων στο δέρμα μέσω ηλεκτρικού ρεύματος για την απόφραξη των πόρων των ιδρωτοποιών αδένων στο επίπεδο της κερατίνης.
-Χειρουργική: Προτείνεται σε σοβαρές περιπτώσεις και πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό.
-Ενέσεις βουτιλινικής τοξίνης (Botox-A): Αναστέλλουν την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης και προκαλούν προσωρινή χημική απονεύρωση.
-Laser: Η χρήση laser στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι σχετικά πρόσφατη. Αφορά στην εστιακή μασχαλιαία υπεριδρωσία και τα αποτελέσματα είναι αισιόδοξα.

Πηγή: myworld.gr- http://aridaianews.blogspot.gr/2012/08/blog-post_4181.html


ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ http://asterakiaa.blogspot.gr/2012/11/botox.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

τα σχόλια σε greeklish θα διαγράφονται χωρίς απάντηση